Tortuga Étterem kezdőlap
 

Söriskola I. óra
2013-08-01



Csapjunk a közepébe, a sörfőzés lépésről-lépésre.
Malátázás

Az árpát 2-4 napig áztatják, mely alatt az árpa kb.50% vizet szív magába.

Ezután 8-10 napig csíráztatják, majd kiszárítják.
Az így kapott aszalt malátát csírátlanítják, majd lisztté őrlik.

(Barna sörök készítéséhez pörkölt malátát készítenek.)

Cefrézés

A tényleges sörfőzés folyamata

Komlózás

A cefrét a komlóval 1-1,5 órán át erősen forralják, a töményítés és sterilizálás érdekében.

Erjesztés

Egy hűtött helységben alsóerjesztéssel (Lager) vagy felsőerjesztéssel (Ale) erjesztik.

Ászokolás

A lefejtett sör utóerjesztése. 2-5 hónapig tart, ez idő alatt a sör megtisztul és szén-dioxiddal telítődik.

Palackozás

A kész sört cellulózszűrőn átsajtolva palackokba fejtik.

Adatvédelmi Tájékoztató